Povez: meki
Izdavač: Poljoprivredni fakultet, Novi Sad
Godina izdanja: 1997.
Obim: 396
Format: 24 x 17
Stanje: dobro
POGLAVLJE 1
SURUTKA KAO SIROVINA I HRANA
1.1. Definicija, porijeklo i klasifikacija
1.2. Hemijske osobine
1.3. Fizičke i fizičkohemijske osobine
1.4. Mikrobiološke osobine
1.5. Hranljiva i Ijekovita vrijednost
1.5.1. Hranljiva vrijednost
1.5.2. Ljekovite osobine
1.6 Iskorišćavanje surutke
LITERATURA
POGLAVLJE 2
OBRADA, KONCENTRACIJA I SEPARACIJA SURUTKE
2.1. Opšte tehnološke operacije obrade surutke
2.1.1. Skladištenje svježe surutke
2.1.2. Separisanje sirne prašine
2.1.3. Separisanje masti
2.1.4. Toplotna obrada
2.1.5. Dodavanje hemikalija
2.2. Evaporacija
2.3. Membranska filtracija
2.3.1. Mikrofiltracija
2.3.2. Ultrafiltracija
2.3.2.1. Koncentraciona polarizacija i začepljenje membrana
2.3.2.2. Membrane
2.3.2.3. Membranski moduli i postrojenja
2.3.2.4. Podobnost surutke za proces ultrafiltracije
2.3.3. Dijafiltracija surutke
2.3.4. Hiperfiltracija (reverzna osmoza)
2.3.4.1. Koncentraciona polarizacija
2.3.4.2. Postrojenja i uređaji za reverznu osmozu
2.3.4.3. Uloga i značaj važnijih faktora na proces reverzne osmoze
2.3.4.4. Čišćenje i dezinfekcija uređaja za ultrafiltraciju i reverznu osmozu
2.3.5. Elektrodijaliza
2.4. Jonska izmjena
2.5. Gelfiltracija
2.6. Taloženje reagensima
2.7. Sušenje surutke i surutkinih derivata
LITERATURA
POGLAVLJE 3
SURUTKINI PROIZVODI
3.1. Tečni proizvodi
3.1.1. Konzumna surutka
3.1.2. Surutkini napici
3.1.2.1. Bezalkoholni surutkini napici
3.1.2.2. Alkoholni surutkini napici
3.2. Ugušćeni i želirani proizvodi
3.3. Suvi surutkini proizvodi
3.4. Koncentrati surutkinih proteina
3.5. Mliječni šećer (laktoza)
3.6. Surutkini sirevi
3.7. Surutkina pavlaka i maslac
LITERATURA
POGLAVLJE 4
PROMJENA SURUTKE I SIRUTKINIH PROIZVODA
4.1. Primjena u mliječnim proizvodima
4.2. Primjena surutke u ostalim prehrambenim proizvodima
4.3. Primjena u mikrobnoj sintezi
4.3.1. Ostali proizvodi
4.4. Primjena u ishrani stoke
4.5. Tehnička primjena
4.6. Surutka u otpadnim vodama